Te, kinek és miért vagy hálás? (Bartha-Pál Aba)

16930758_1627722980575181_1586978047_oAz unitárius teológus közösségben rendszeressé vált, hogy minden hétfőn este áhítatot tartunk. Ez az alkalom, amikor a szolgálatvégzők a hagyományos liturgiától eltérve, kitalálhatnak egy sajátos (alternatív) szertartás rendet, és ebbe beleépíthetik ötletüket. Ezáltal is közelebb kerülve Istenhez és társainkhoz.

 Az elmúlt hétfőn én tartottam az esti áhítatot. Készülődésem során az az ötlet pattant ki a fejemből, hogy a hála köré építem az áhítatomat. Elgondolkodtam azon, hogy életünk során szeretünk kérni Istentől és egymástól, és ez olyan természetesnek tűnik. Azonban vannak pillanatok, amikor elfeledünk köszönetet mondani, és hálát adni.  Nagyon ritkán lehet hallani emberektől azt, hogy a másik ember szemébe nézve azt mondja, hogy „én hálás vagyok neked, mert…” Azonban ha valamire szükségünk van, vagy ha valami nem tetszik, azt rögtön szóvá tesszük.

Arra gondoltam, hogy milyen jó lenne egy alkalom, amikor mind együtt vagyunk, körbeülve, elmondanánk egymásnak, hogy mi az, amiért hálásak vagyunk a másik embernek. Az áhítat alatt sikerült elkészítenünk a „hála hálóját”. Ehhez nem kellett más csak egy gomolyag és huszonegy őszinte, nyitott szívű ember.

A háló, úgy készült el, hogy egymásnak dobva a gomolyagot elmondtuk, hogy miért is vagyunk hálásak a másik személynek. Jó volt hallani, hogy van, aki azért hálás a másiknak mert vicceivel, poénjaival mosolygósabbá teszi a napot. Vagy egy olyan beszélgetéséért is hálásnak lehet lenni, amiből tanulni lehetett. Hálásak lehetünk, csak azért mert van, mert létezik az a személy… és ebben benne van minden.

Hálásnak lenni a reggeli közös kávézásért és beszélgetésért, az egyetem felé tartó néma, közös léptekért.

Öröm volt az elhangzott szavakat hallgatni.

 Te, kinek és miért vagy hálás?

Reklámok

SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s