Csendesnapjaink

Mindenki számára mást jelent, de mit jelent számunkra, unitárius teológiai hallgatók számára?

Talán jó úton indulok el, ha azt mondom, hogy a csendesnapok egy állomás számunkra. Amikor vége a vizsgaidőszaknak örülünk, hogy vannak alkalmak, amikor kicsit megpihenhetünk, testi-lelki frissességet nyerünk.  Ilyen alkalmak a csendesnapok, amikor jön néhány lelkész, előadó, akik lelkesen beszélnek hivatásukról, s ez számunkra egy megújító erőforrást, lelki táplálékot jelent. Erőt ad mindaz, amit elmondanak hivatásukról, ilyenkor érezni és látni lehet rajtuk, hogy amit képviselnek, azt komolyan veszik, és mindezt igazi lelkesedéssel teszik.

Nekünk a csendesnapok azt jelentik, hogy együtt vagyunk, ismereteket szerezünk, kiválunk a hétköznapok zajából. Odafigyelünk önmagunkra és társainkra. Közös programokon, előadásokon, beszélgetéseken veszünk részt, közelebb kerülünk egymáshoz. Mélyrehatóbban odafigyelünk Istenre, és a bele vetett hittel neki látunk egy újabb tanulással teli félévnek.

nevtelen

Az idén február 10-11 között zajlottak a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben a csendesnapok.

 E két nap alatt kétszer hallhattunk bibliamagyarázatot, egyet dr. Kovács Sándor teológiai tanár úr előadásában, melyből buzdítást nyerhettünk arra, hogy merjünk kiállni Jézus mellett, merjük vállalni hivatásunkat, és ne a könnyebbik utat válasszuk. Ne legyünk Péterek, akik az egyszerűség kedvéért megtagadjuk Jézust és tovább melegítőzünk a hatalmasok tüze mellett. Tófalvi Tamás székelyszentmihályi lelkész bibliamagyarázata Jézus születéstörténetére épült. Ezen kívül a lelkész egy remek előadást tartott a „Gyülekezetépítés az ifjú lelkész szemszögéből” címmel. Az előadása rengeteg hasznos tanáccsal látott el bennünket, mint jövendőbeli lelkészeket. Előadásának erénye legfőképpen rendkívüli őszinteségében rejlett.

Majd meghallgathattuk Tálas Ferenc, pedagógus előadásában: „A szivárvány hiányzó színe című előadást, amely a roma gyerekek oktatásáról, személyiségfejlesztéséről és az ehhez fűződő élmények, tapasztalatok megosztásáról szólt. Sokunkat elszomorított ez a kép, amit Tálas Ferenc elénk tárt, miszerint ezekkel a gyerekekkel annyit sem törődnek a felsőbb hatalmak, hogy bár egy megfelelő környezetet biztosítanak oktatásuk érdekében. Ezzel nemcsak a roma gyerekeket veszik semmibe, hanem magát a pedagógust is. Mind e mellett Tálas Ferenc kitart hivatása mellett, mert szembenéz a valósággal és ő annak tudatában, hogy ezeknek a gyerekeknek halvány reményük sincs arra, hogy teljes életet éljenek, ő mégis megpróbál segíteni rajtuk.

Hálásak vagyunk az előadóknak, hogy személyes tapasztalataikkal gazdagították ismereteinket, valamint tanárainknak is hálával tartozunk, akik részt vettek a csendesnapok megszervezésében és ezzel is hozzájárultak szellemi gyarapodásunkhoz. Istennek áldása legyen munkájukon, hogy még sok lélek ilyen alkalmat tudjak szervezni.

Benczédi Zsófia, II. éves teológiai hallgató

Reklámok

SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s