Ha a világ színház, mi a lelkész szerepe?

Manapság mindenki számára ismerős megfogalmazás az, hogy a világ egy színház. Ez a hasonlat roppant találó. A címben megfogalmazott állítás kifejtésének érdekében első sorban a színház fogalmát kell leszögezni. Tehát a színház az a bizonyos hely, ahol tehetséges, rátermett emberek egy adott helyzetet eljátszanak. Ezeket az embereket nevezzük  színészeknek. A színészek azonosulnak az eljátszandó érzésekkel, sőt még képesek túljátszani is bizonyos jeleneteket. Ettől lesz számunkra felettébb érdekes az előadás. Amikor azonusulunk a szereplőkkel megkönnyebülünk, mivel ők a bennünk elrejtett érzéseket kimondják, kifejezik szóban és cselekedetben egyaránt. Ámde valójában minden ember egy jó színész és a mindennapi porondon döntése szerint alakít nagyszerűen vagy éppen kevésbé jól. Vannak, akik igen fontos szereppel vannak ellátva, vagy valóban hiteles tudással0952597d08b9ec355da8df26d1def539 állnak embertársaik elé, de bizony akadnak olyanok is akik botladoznak ezen a porondon és nem igen látni reflektorfényben őket.

Azzal, hogy bátran kimutatjuk érzéseinket, gondolatainkat és szembe szállunk a mindennapi gürcöléssel, legyőzve azt minden erőnkkel és elszántságunkkal, álmodva, hogy bizonyára jól alakítunk a teremtett nagy színházban. Érdekes e nagyvilág, ahol ki-ki a maga tálentumával jár föl s alá, keresgélve helyét abban. Minden szerepet be kell tölteni ahhoz, hogy nagyot alakítsunk együtt. A legjobb darabokban mindig az esszenciára teszik a hangsúlyt, tehát ha mindenki megtalálta a neki szánt szerepet a dolga már csak a megvalósítás és az öröm. Igen, az az öröm, mely átlendít minden akadályon és sebesen elvisz a kívánt és kiírt célhoz.  Ennek az örömnek pedig ott kell lennie az úton, mivel nem a cél, hanem legfőképpen az ahhoz vezető út kell vidám és energiadús legyen.

A társadalomban a lelkésznek is megvan a szerepe. Úgy gondolom, hogy ez egy elég nehéz alakítás, mivel emberekkel kell foglalkozni és a társadalomban ő az egyik olyan szereplő akinek nem csak beszélni, hanem  gyakran mondania is kell valamit. A lelkésznek a legfőbb kihívása megtartani az emberekben az élet szeretet szikráját és azt serkenteni, hogy lobogjon, hogy tündököljön Isten dicsőségére. Fontos, hogy a közösség aktív és segítő mozgatórúgója legyen. Úgy vélem, ő az, akire ha az emberek akár csak ránéznek, erőt kell meríteniük az ő életéből. Olyan akár egy istenadta forrás, amelyből lelkileg táplálkozhat bárki, aki őhozzá fordul és hallgatja Isten üzenetét. Isten születésünkkor  megáldott mindenkit különbnél különb tálentumokkal.

Az emberek dolga az, hogy ezt felfedezzék, és kedvük szerint gyarapítsák és éljenek vele. Játszanak vele e nagy színpadon úgy, ahogyan ők gondolják, hogy kell és szeressenek élni a szerepükben. A lelkész ott van. Ő is alakít. Elmondja Isten üzenetét, el is magyarázza és lekiekben mindezek által gazdagodhatunk. A lélekben való szeretet és hit Istentől van. Ő az, aki segít, aki ott van mellettünk. Csupán hinni kell és a jelen pillanatát játszani a legmegfelelőbb módon. Van egy olyan mondás: úgy kell élni, hogy az angyalok a végén visszatapsoljanak.

 

Szombatfalvi Etelka

I. éves teológiai hallgató

Reklámok

SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s